Nectacot
Beskrivning
Nectacot är en korsning mellan nektarin och aprikos. Skalet är glansigt och nektarinlikt medan färgen påminner mer om aprikos, med orange toner och lätt rodnad. Fruktköttet är gulorange och saftigt och kärnan i mitten är smått gropig.
Säsong
Frukten importeras främst från Sydafrika där den är i säsong under höst och vintermånaderna.
Smak
Aromatisk med sötma och saftighet som hos aprikosen och med toner av nektarin.
Användning
God att äta naturell eller att skiva i yoghurt eller fruktsallad. Den passar även fint i bakverk, desserter, marmelad och kräm.
Förvaring
Frukterna bör förvaras kallt, 2–4 plusgrader.
Kul att veta
Hybridfrukten nectacot skapades i Kalifornien av biologen Floyd Zaiger. Hans företag Zaiger Genetics ligger bakom många fruktkorsningar, bland annat pluot (plommon och aprikos) och peacotum (persika, aprikos och plommon).
