Mango

Beskrivning 

Det finns många olika sorters mango som varierar i form, färg och konsistens. De kan vara runda, ovala, päron- och njurformade. Färgskalan sträcker sig från grön till gulgrön, orange, röd och lila. Fruktköttet är gult, mjukt och saftigt och kan vara tätt sammanvuxet med den platta kärnan i mitten. Konsistensen kan gå från fiberrik till mjukt smörig. En mango som är mogen ger efter om man trycker lätt på den med fingret. Skalets färg visar inte mognadsgraden.

Säsong 
Mango odlas på många håll i världen och finns under hela året. Vi importerar den från bland annat USA, Afrika, främst från Mali, och från flera länder i Sydamerika. Två vanliga sorter som finns under hela året är Kent och Keith. En kortare tid på hösten finns även Osteen som importeras från Spanien.

Smak 

Smaken är mättad och söt-syrlig med inslag av persika och apelsin. Mangon har också en kryddig, exotisk ton som påminner om svarta vinbär. Typiskt för sorterna Kent och Keith är att de har en fin, fiberfri konsistens och fyllig söt smak. Osteen är så gott som fiberfri, mild och söt. Riktigt mjuka, smöriga och extra söta är sorterna som kallas Ataulfo eller Champagnemango och Pakistan, men de tas främst in i tillfälliga partier eftersom priset är betydligt högre än för övriga sorter.

 

Användning 

Frukten kan ätas på många sätt. Den är god naturell, i sallader, desserter och förrätter. Den ger fin smak och karaktär till lagade varmrätter med exempelvis kyckling, fläskkött och lax. Och vad vore fisktacos utan en mango- och avokadosalsa!? Man kan också göra fräsch mango-smoothie, glass och sorbet eller spara den goda smaken i en mangochutney.

Det bästa sättet att skära upp mango är att dela den i tre delar genom att skära på båda sidor om kärnan. De kärnlösa delarna kan tärnas utan att man skär igenom fruktköttet. Sedan böjs det mjuka skalet så att tärningarna skiljs åt och kan skäras loss en och en. Det är smidigt även när man vill äta direkt från skalhalvan. Man kan också skära mango i skivor som sedan skalas.

Förvaring 
Mango ska förvaras svalt, 10–14 plusgrader, och gärna i plastpåse för att undvika uttorkning. Omogen mango mognar på några dagar i rumstemperatur.  

Kul att veta
Mango är en de mest omtyckta tropiska frukterna, bara banan är större globalt. Frukten började odlas i Indien för 4 000 år sedan och på 1600-talet började den importeras till de amerikanska kolonierna. För att den skulle hålla sig under resan syltades den och på 1800-talet användes ordet ”mango” som ett verb för att pickla frukt. Än i dag är olika typer av mangoinläggningar populära.