Litchi

Beskrivning 

Frukterna är ovala och ungefär lika stora som valnötter. Skalet är läderartat, knottrigt och rött medan frukten sitter på trädet. Efter skörd blir det mer brunaktigt. Fruktköttet är fast, vitaktigt och mycket saftigt. Mitt i frukten finns en mandelstor, brun kärna som inte äts.

 

Säsong 
Litchi importeras året runt. Under mars till juni kommer frukten främst från Thailand och efter det och fram till mitten av november är Sydafrika ett av de större exportländerna. Från november till februari importeras litchi främst från Madagaskar med båt, vilket gör att priserna brukar vara lägst under denna period.

 

Smak 
Smaken är söt, lätt kryddig och aromatisk.

Användning 
Det tunna skalet på litchi är mycket lätt att ta av. Tryck till och dra av på liknande sätt som man skalar ett kokt ägg. I Ostasien är det vanligt med syltad litchi och frukten används också till starkt kryddade rätter. Den söta frukten dämpar brännande smak på ett fint sätt. Urkärnad litchi är också en fräsch ingrediens i desserter, kakor, glass och sorbet och frukten är en given dekoration i drinkar med litchilikör. 

Förvaring 
Förvaras kallt, gärna i kylskåpet i en plastpåse.  

Kul att veta
Ätbar litchi växer vilt i södra Kina, norra Vietnam och Kambodja, men den odlas på flera håll i världen där klimatet är tillräckligt tropiskt. I Kina ska frukten ha varit en uppskattad delikatess redan för 2 000 år sedan. Då fick särskilt snabba hästar transportera färsk litchi till Handynastins hov. Fruktköttet är rikt på C-vitamin, men kärnan ska man undvika då den innehåller hypoglycin. Det är ett gift som kan orsaka kraftigt blodsockerfall.