Avokado

Beskrivning 

Frukten är päronformad och finns i olika gröna nyanser. Alla har ett tunt läderartat skal som inte äts. Sorterna som säljs i Sverige brukar vara små till mellanstora och väga runt 2–3 hekto. Fruktköttet är ljust grönaktigt, mjukt och krämigt. Fröet i mitten är stort och hårt och kan stå för en fjärdedel av fruktens totala vikt. En mogen avokado ger efter för ett lätt tryck med fingret.

De vanligaste sorterna som importeras till Sverige är: Ettinger som är mellanstor till stor och har ett tunt, glansigt och lite knottrigt klargrönt skal. Fuerte som är mellanstor med långsmal form och tunt blankt och mörkgrönt skal. Hass som har grovt, knottrigt skal som först är grönt men övergår till mörkbrunt och svart då frukten mognar.

Säsong 
Avokado odlas i bland annat Spanien och Mexiko. Runt Medelhavet skördas den främst under hösten och vintern och under övrig tid kommer den framför allt från Syd- och Mellanamerika.

Smak 
Smaken är mild och krämig med en lätt nötton.

Användning 
Avokado är god naturell och den milda smaken framträder ännu bättre om man kryddar den med lite salt och peppar. Den passar fint i sallader och salsa, på smörgåsen, i en krämig avokadosoppa och i klassikern guacamole. Fetthalten och den krämiga konsistensen gör också avokadon till en utmärkt ingrediens i desserter, exempelvis i vegansk chokladmousse eller i en läcker och hälsosam avokadomousse med bär. I flera bakverk kan man ersätta smör med avokado och man kan även göra glass på den. Avokado gör sig också perfekt i en härlig och mättande smoothie.

När frukten delats missfärgas köttet snabbt och för att motverka det kan man droppa lite citron över snittytorna. Det går också att mogna avokadon hemma. Linda in i folie, lägg den i ugnen på 125 grader i 10 min. Färdig att använda!

Förvaring 
Mogna frukter förvaras kallt. Omogna frukter mognar på några dagar i rumstemperatur. De kan sedan förvaras i kylskåp i upp till en vecka, men ska inte ligga på den allra kallaste platsen.

Kul att veta
Den äldsta avokadokärnan som hittats kan vara upp mot 10 000 år gammal och upptäcktes vid en arkeologisk utgrävning i grottan Coxcatlan i Mexiko. Till Europa kom avokadon på tidigt 1600-tal, då de första träden planterades i Spanien. I Sverige tog det till 1960-talet innan vi riktigt fick upp ögonen för denna mättande nyttighet. Avokado innehåller såväl fibrer som vitaminer och fett som till allra största del är nyttigt, enkelomättat fett.