Aprikos
Beskrivning
Frukten har ludet skal precis som persikan, men kärnan är slät. Skalet har gul till gulröd färg, ibland med röd kind. Fruktköttet har gulorange färg och kan vara från saftigt till aningen mjöligt.
Säsong
De tidigaste aprikoserna mognar mot slutet av april och säsongen sträcker sig till början av september. Frukterna importeras främst från Spanien, Italien och Frankrike.
Smak
Aprikoser som plockas mogna från trädet är mycket saftiga med en sötsyrlig smak. Frukterna som exporterats och fått eftermogna har också en söt, frisk smak, men något mindre intensiv.
Användning
Aprikoser är goda att äta naturella. De kan användas i sallader, matlagning och kokas till kompotter och marmelader. Aprikoser passar även fint i pajer och andra bakverk och de går utmärkt att köra i mixer för att användas i sås eller i bas i drinkar.
I stenkärnan finns frön som används till framställning av likör och som ersättning för mandelkärnor i marsipanmassa. Man pressar också olja ur kärnorna. I hemmaköken ska man däremot undvika att använda kärnan. I bittra aprikoskärnor finns de giftiga ämnena cyanogena glykosider och eftersom det inte går att se skillnad på söta och bittra aprikoskärnor avråder Livsmedelsverket från att äta dem.
Förvaring
Frukterna har kort hållbarhet och bör förvaras kallt, 2–4 plusgrader. Man ska också hantera dem försiktigt eftersom de är mycket känsliga för tryck- och stötskador.
Kul att veta
Det latinska namnet, Prunus armeniaca, betyder armeniskt plommon och det var i Armenien som romarna upptäckte frukten och tog den med sig västerut. Men precis som persikan odlades aprikosen först i Kina. Frukten innehåller flera vitaminer och antioxidanter. Det finns många aprikossorter och utvecklingen går mot frukter med högre sötma och mer smak.
