Nektarin

Nektarinen är en glattskalig typ av persika och tillhör samma släkte som plommon, mandel och aprikos.

Man trodde länge att persikan ursprungligen kom från Persien, därav dess latinska namn (Prunus persica). Numera anser man att den härstammar från Kina, där den varit känd och odlad i över 4000 år.
Nektarinen lär ha fått sitt namn efter nektar, som anses vara "Gudarnas dryck", eftersom den har så fin smak.
Nektarinträdet blir sällan över 5 m högt. Bladen är smala och pilformade.
Nektarinen är en persika och liknar den i både storlek och form. Från stjälken till toppen löper en karakteristisk skåra. 
Den är mörkröd-gulorange, ofta med skiftningar beroende på solens inverkan. Fruktköttet är gult, saftigt, något fastare än persikans. Mitt i frukten finns en stor, gropig kärna.  Smaken är frisk, fyllig och aromatisk.
De importeras från bl a sydeuropa, Italien, Spanien, och Grekland under juni-september. Kan även förekomma andra tider från Sydamerika. Mogna frukter bör förvaras kallt, 2-4 grader. Omogna frukter i rumstemperatur, då mognar de på några dagar.  

Nektariner och persikor äts naturella som mellanmål och förfriskning. De passar bra i sallader och som tillbehör till varmrätter. Både nektariner och persikor används i bakverk och kokas till kompott och marmelad.