Kiwi grön

Kiwifrukten kallas ibland kinesiskt krusbär som motsvarar engelska Chinese gooseberry.


Frukten kommer ursprungligen från Kina. Namnet kiwi har frukten fått i Nya Zealand där man gjort kiwi till en vikig exportvara och gett frukten namn efter landets natíonalsymbol kiwifågeln. Också i Californien och Medelhavsländerna, särskilt Italien, odlar och exporterar man kiwi.
Botaniskt sett är kiwifrukten ett bär. Det finns en mängd typer och sorter som skiljer sig åt från varandra bl a i storlek, form, hårighet, sötma och C-vitamininnehåll.

De kiwifrukter som ska exporteras plockas medan de är fasta och innan de nått ätmognad. De kyls genast ner till 0 grader C, varefter de kan lagras eller omedelbart fraktas med kylskepp till mottagarländerna. Om frukterna skördas alltför mogna är de för mjuka för att klara hanteringen under transporten. Hållbarheten, som annars är god, blir väsentligt försämrad.
Kiwifrukter kan med fördel lagras i kontrolleradatmosfär. Man tar också bort etylen från lagerluften för att förlänga kiwifrukternas hållbarhet. Frukterna kan lagras upp till sex månader under optimala förhållanden.  De är brungröna med bruna hår.  Skalet är tunt och hårigt. Man kan skrubba av håret och äta skalet, även om de flesta föredrar att skala frukten. 
Fruktköttet är grönt, saftigt och mjukt smältande. Genom frukten går en sträng med små svarta kärnor som äts.  Smaken är uppfriskande, lätt syrlig med fyllig arom. Påminner något om mogna krusbär. 
Kiwi finns hela året.  

Kiwifrukten är ätmogen när fruktköttet ger efter för lätt tryck. De omogna frukterna är syrliga i smaken, men är utmärkta att äta. De fullmogna är sötare. Fruktkött och frön äts med sked. Frukten kan också användas som dekoration på tårtor eller i desserter efter den skalats och skurits i skivor. 

Kiwifrukten innehåller ett enzym, actinidin, som bryter ner proteiner (äggviteämnen). Man kan möra seg biff genom att stryka den med saften från kiwifrukt. Av samma orsak kan färsk kiwi inte användas i fruktgeléer, eftersom den hindrar geléet att stelna. Man bör inte blanda mosad kiwi med vispad grädde eftersom enzymet också bryter ner protein i grädde, vilket ger obehaglig smak efter bara någon kvart. Det går däremot bra att dekorera gräddtårtor med kiwi i skivor.  
Frukterna har god hållbarhet i kylskåp. Omogna frukter mognar i rumstemperatur.