Jackfrukt

Jackfrukt (som också kalla brödfrukt) är en stor, avlång och oregelbundet formad frukt med kraftigt, taggigt skal. Det ätliga fruktköttet sitter samlat i runda rum, runt mittstocken. Fruktköttet är saftigt med sötsyrlig smak.
Frukterna kan bli mycket stora, de kan väga upp till 50 kg. Hos de flesta sorterna brukar frukterna dock väga 2-10 kg. Man skördar samma träd 3 gånger och normal ger varje träd upp till 50 frukter per skördetillfälle. Några få träd kan föda en person. Numera växer den på de flesta håll i tropikerna och har särskilt stor betydelse i Indien, Indonesien och Malaysia. Formen är oval, något oregelbunden och är ungefär lika stor som en vattenmelon.  Skalet är brungrönt, kraftigt med hårda taggar/piggar. 
Fruktköttet är gult eller svagt lila, mjukt och saftigt. Det ligger samlat i runda rum, ofta med en oätligt kärna i mitten. Smaken är söt-syrlig, mycket karakteristisk. 

Jackfrukt äts som frukt, till skillnad från andra typer av brödfrukter som oftast anrättas som en grönsak. Det är endast det mjuka fruktköttet som äts. I odlingsländerna är detta en högt värdesatt frukt. Den äts rå helt naturell eller med litet lime eller citron. Den kan blandas i fruktsallad och kokas i sockerlag.