Dadlar

Dadlar är en mycket gammal kulturväxt som har odlats särskilt i ökenbältet i Afrika och Asien. Man vet med säkerhet att dadlar odlats i Indien i 8000 år.
Nu odlas dadlar särskilt i ökenområdena i Nordafrika och Mellanöstern med Egypten och Saudi-Arabien som största producenter.
Dadeln är en stenfrukt. Frukterna har tunt, litet cellofanaktigt skal och en avlång hård kärna. De färska dadlarna är inte lika söta i smaken som de torkade. Dadlar har speciellt höga halter av kalium, kalcium, fosfor och järn. De växer i palmer som kan bli upp till 20 m höga. Dadlar är avlånga, ca 4 cm långa och 2 cm tjocka frukter. Mitt i frukten finns en lång, smal kärna. Den är ett enfröigt bär. 

Färska dadlar finns hela året. De skördas i Israel och Nordafrika från oktober till januari och kyllagras eller djupfryses. De ska förvaras kallt, inte för torrt. Är de djupfrysta bör de förvaras i frysen tills de äts. De tinar snabbt och kan frysas om. I kylskåp håller de upp till en vecka. Kondens kan orsaka mögel.

Dadlar är goda naturella som snacks, i fruktsallader, till fil och keso. Den söta smaken ger fin brytning i skink- och ostsallader. Till konfekt kan de urkärnade dadlarna fyllas med t ex nötter eller marsipan eller mandelmassa, doppas i smält choklad och strös med kokosflingor.