Tamarillo

Tamarillo, som också kallas trädtomat, kommer urpsrungligen från bergsområdena i Peru. Den har odlats i stora delar av Sydamerika, särskilt i de tropiska bergsområdena.
Trädet, som är släkt med tomaten, blir ca 5 m högt. Bladen är stora och hjärtformade. Tamarillofrukterna påminner i form och storlek om hönsägg. När skalet är rött är frukten mogen. De mogna frukterna kan ha gult eller rött fruktkött.

Frukten är delad i två kamrar. Det yttersta fruktköttet som omger kamrarna är fast. Den inre delen är mycket mjukt och innehåller små mörka frön.
Det saftiga fruktköttet har kraftig söt-syrlig smak som påminner något om vanlig tomat. Skalet och köttet närmast är bittert i smaken och många föredrar att skala frukten.  Tamarillo uppfattas både som frukt och grönsak. 
Förekommer hos oss hela året och vi får den från bl a Sydamerika och Afrika. Förvaras svalt, +4-8 grader. Omogna frukter bör förvaras i rumstemperatur. 

Tamarillons kraftiga smak gör att den passar både som frukt och som grönsak t ex istället för vanliga tomater. Tamarillo är god i fruktsallader eller till ost. Den passar mindre bra till söta desserter och kakor. Skalet är bitter i smaken och äts inte. Tamarillo kan skållas som vanliga tomater. Den kan grillas och serveras som tillbehör till kött och fisk.