Sharon/Persimon

Frukten påminner till utseendet om en tomat, men skiljer sig genom de 4 stora foderbladen. Färgen kan vara gul- eller röd-orange. Skal och fruktköttet har samma färg. Frukten är indelad i upp till 8 rum. När den är fullmogen är köttet genomskinligt och har mjuk, nästan flytande konsistens. Skalet är tunt som hos tomat. Kan ätas, kan upplevas som segt och då kan den skala. Smaken är söt, fyllig och påminner något om söta plommon och dadlar. De flesta typer är kärnfria.

Några persimon- och kakisorter innehåller i omoget tillstånd en garvsyra. Den bryts ner under mognaden och dessa typer är därför inte ätliga innan frukten är helt mogen och mjuk.

Sharonfrukter är persimon/kaki som vidareutvecklats i Israel. Dessa frukter saknar bitterämnen, och kan ätas direkt efter skörd. Smaken är söt och fyllig. Ibland skiftar fruktköttet i brunt, vilket är en sockerutfällning. Det försämrar inte kvaliteten på frukten. Frukterna kan förvaras kallt, 0-4 grader. Omogna frukter mognar i rumstemperatur. Mogna är mycket känsliga för tryck och klämskador och bör lagras så kort tid som möjlig. 

Dela frukten på längden och ät med sked direkt ur skalhalvan som dessert och mellanmål. Äts naturell, i fruktsallad eller tillsammans med glass.