Rambutan
Rambutan tillhör en grupp av frukter som ursprungligen kommer från Ostasien. Rambutan och pulasan från Malaysia, litchi och longan från Kina.
Rambutan odlas huvudsakligen i Ostasien. Frukterna är ungefär stora som valnötter och har läderartat skal täckt med ett par centimeter långa, köttiga och mjuka utskott, som gett rambutan namnet "hårig litchi".
När frukterna skördas är de grönskiftande och övergår senare till mörkbrunt. De får inte se torra ut, då är frukten inte bra.
Trots sitt avskräckande yttre är rambutan mycket njutbar, innanför skalet finns det vita, saftiga fruktköttet som omger en oval kärna. Man äter inte kärnan.
Smaken är uppfriskande med en spännande nyans som påminner något om fläderblom.
Importeras från Thailand hela året. Trots sitt robusta utseende är rambutan känslig för uttorkning. Förvara i ca 10 grader, gärna i plastpåse.
Man skalar frukten och äter det vita, saftiga fruktköttet färsk som dessert eller mellanmål. Rambutanskalet får man lättast av genom att skära igenom skalet runt hela frukten med en spetsig kniv. Sen kan varje skalhalva dras av var för sig, medan fruktköttet är helt. Frukterna kan serveras hela. Man kan också ta bort skalet från halva frukten, vilket ger ett dekorativt utseende. Smakmässigt passar rambutan med ost.
