Passionsfrukt
Passionsfrukten kommer ursprungligen från Sydamerika där den finns vitt utbredd i de suptropiska områdena och i höglänta tropiska områden. Den har spridits till övriga världen och odlas i dag i alla världsdelar.
Passonsfrukter är bär med tjockt skal som innehåller en mängd frön. Varje frö är omgivet av fruktkött. Det är det geléaktiga fruktkötter som man äter. Smaken är frisk, mycket syrlig och aromatisk. När frukten är mogen skrumpnar skalet, det blir buckligt och kan se oaptitligt ut (förväxla inte med det stadium då frukten verkligen skrumpnat och torkat ut).
Det finns olika typer av passionsfrukter:
den violetta passionsfrukten är den som oftast importeras. Det är en liten klotrund frukt med buckligt violett eller purpufärgat skal. Fruktköttet är gulgrönt.
De gula passionsfrukterna är större och mer ovala. Det säljs flera varianter av de gula passionsfrukterna. En ljusgul med lätt buckligt skal och gult fruktkött och en mera mörkgul, rödkindad variant med blankt hårt skal och grönaktigt fruktkött. Importeras hela året och merparten kommer från Afrika. Viss import från Sydamerika. Högsäsong under vinterhalvåret.
Det är det geléaktiga fruktköttet med många kärnor som äts. Vill man undvika kärnorna kan de silas ifrån. Man delar passionsfrukten och äter den med sked direkt ur skalet. Fruktköttet kan också skrapas ut och användas i sallader och desserter, te x på marängbotten tillsammans med glass och vispgrädde. Passar också till ost och huvudrätter med griskött eller kyckling.
Lägg märke till fruktens vikt. Skalet blir buckligt då frukten mognar, men den får inte vara uttorkad. Att frukten är mycket lätt kan vara tecken på att den bara är ett tomt hölje och att den är helt uttorkad.
Mogna frukter bör förvaras svalt, +8-12 grader. Omogna frukter i rumstemperatur. Frukterna tål inte lång lagring trots sitt robusta utseende.
