Papaya
Papaya är ett palmliknande träd. Frukten är päronformad, köttig och kan väga upp till 10 kg. De vi importerar brukar väga omkring 3 hg.
När frukten är mogen är skalet mer gult än grönt. Skalet är tunt och papaya är mycket känslig för stötar. Fruktköttet är gul, laxfärgat och orange-rött.
Frukten innehåller ett enzym, papain, som används bl a vid mörning av kött.
En mogen papaya har jämn färg på fruktköttet.
Mitt i frukten finns en mängd små svarta frön som man inte äter. De påminner om krasse i smaken.
Smaken är fyllig, söt och aromatisk. Den saknar syra och smaken framträder mer om man droppar över litet lime, citron eller apelsin.
Finns hela året från Afrika, Amerika, Sydamerika samt Spanien och Israel. Mogna frukter kan förvars svalt, dock inte under +8 grader. Omogna frukter bör förvaras i rumstemperatur, de mognar då på några dagar.
Frukten äts naturell. Den kan delas och ätas direkt ur skalhalvan, eller skäras i klyftor och serveras som dessert eller som tillbehör till kött och fisk. I odlingsländerna äter man ofta papaya till frukost eftersom den har god inverkan på magen. Eftersom papaya innehåller ett proteinspjälkande enzym, papain, kan man inte använda rå papaya i rätter där gelatin ingår.
