Mangostan

Mangostanfrukten är ungefär stor som en tomat. Skalet är rött eller rödbrunt, ca 1/2 cm tjockt, hårt och läderartat (äts inte). De frukter vi ser i handeln är mörkbruna-svarta. I själkänden sitter fyra tjocka foderblad.
Inne i frukten ligger 4-7 frön omgivna av vitt eller rosafärgat fruktkött. Varje del ser ut som en vitlöksklyfta och påminner om en sådan i storlek. Delarna motsvarar citrusfrukternas klyftor. Hos mangostan är de hinnfria och kan ätas direkt.

Fruktköttet är mjukt och saftigt. Smaken söt med kryddig nyans
Importeras hela året från Thailand - dock i liten omfattning. Förvaras kallt, +4-6 grader, gärna i plastpåse för att förhindra uttorkning. Trots sitt robusta utseende har mangostan ganska kort hållbarhet och bör inte förvaras länge. 

Låt det vita fruktköttet ligga kvar i ena skalhalvan och servera den så till ost, tillsammans med andra frukter eller ensam. Fruktköttet är lätt att peta ut ur skalet med en sked eller med fingrarna. 

Trots det hårda skalet kan en mogen mangostan öppnas med händerna genom att man trycket på frukten där den är bredast. Man kan också skära genom skalet med en vass kniv runt om hela frukten, utan att skära in i fruktköttet och sen lyfta av ena skalhalvan. Man ska kunna trycka en liten grop i skalet - är det hårdare är det risk för att frukten är övermogen och dålig.