Mango

I dag är mango den näst viktigaste tropiska frukten efter banan och mango odlas över hela världen med Indien som den största producenten.
Det finns många olika sorter av mango. De varierar i form, färg, smak, konsistens och näringsvärde. De kan vara runda, ovala, päron- och njurformade. Färgen på skalet varierar från grönt och gulgrönt till rött, orange och violetta nyanser (äts inte). Fruktköttet är gult, mjukt och saftigt. Smaken är mättad söt-syrlig med inslag av persika och apelsin. Därtill kommer en kryddig, exotisk nyans som påminner om svarta vinbär.
Mitt i frukten finn en platt kärna som kan vara ganska fast sammanvuxet med fruktköttet. Den är mogen när den ger efter för lätt tryck. Man kan inte se mognadsgraden på färgen.

Mango finns hela året och vi importerar den från Afrika (främst Mali), Sydamerika, USA och Israel m fl länder. Förvaras svalt, +10-14 grader, gärna i plaståse för att undvika uttorkning. Omogen mango mognar fram på några dagar i rumstemperatur.  

Mango kan ätas på många sätt: naturell eller i desserter, förrätter och huvudrätter. Den speciella kraftiga och söta mangosmaken passar bäst till kött som inte har så stark smak själv, tex kyckling och griskött. 

Det bästa sättet att skära upp mango är att dela frukten längs med. Man skär frukten i tre delar genom att skära på båda sidor om kärnan. På de två delarna utan kärna skärs fruktköttet i tärningar utan att man skär igenom skalet. Därefter böjs det mjuka skalet så att tärningarna skiljs åt och kan skäras loss en och en. Praktiskt då man gör sallad eller om man vill äta direkt med sked från skalhalvan. Skalet är segt och äts inte. Man kan också skära mango i skivor som skalas.