Litchi

Litchi tillhör en grupp av frukter som ursprungligen kommer från Ostasien. Litchi och longan från Kina, rambutan och pulasan från Malaysia. I dag sker odling av litchi många länder.

Frukterna har ett kraftigt, läderartat skal. I Kina har kärnorna använts som smärtstillande medel. Formen är oval, ungefär stora som valnötter. Skalet är rödaktigt eller brunt, tunt och knottrigt. Medan litchi sitter på trädet är skalet rött men efter skörd får det snabbt en mer brunaktig färg. Fruktköttet är fast, vitaktigt och mycket saftigt. Mitt i frukten finns en brun kärna, stor som en mandel och den äts inte. Smaken är söt, lätt kryddig och aromatisk.
Det tunna skalet på litchi är mycket lätt att skala av, på samma sätt som man skalar ett kokt ägg. Förvaras kallt, gärna i kylskåpet plastpåse.  

I ursprungsländerna används rambutan och litchi till syltning och till starkt kryddade rätter. Den söta frukten passar bra för att dämpa den brännande smaken från de starka kryddorna. Om litchi och rambutan ska användas i desserter och kakor bör de först kärnas ur.