Kaktusfikon

Kaktusfikon påminner i form och storlek om päron. Den omogna frukten har grönt skal. Hos mogna frukter är skalet gult, grönt, rött eller orange.
Fruktköttet är gulorange eller rött och innehåller en del små kärnor, som också äts. Det är mycket saftigt och konsistensen påminner om vattenmelon. Köttet är något sött, men sötman är inte särskilt framträdande.
På skalet finns många små, nästan osynliga hår som vid beröring lätt fastnar i huden. I kommersiell hantering är frukten slipad och saknar taggar. Frukterna är ovala, ofta ca 10 cm långa och 4 cm breda. De är platta i blomändan. När frukterna är lätt mjuka är de mogna. De förvaras svalt men inte under +10 grader. Kan kylas före servering.  
Importeras under hösten, vintern och våren från medelhavsområdet och Sydamerika. 

Kaktusfikon äts som färsk frukt. Innan den serveras bör den skalas. Snitta skalet på längden med en skarp kniv som när man skalar apelsiner. Därefter drar man av skalbitarna. Frukten kan nu serveras hel eller uppskuren. Kaktusfikon används liksom papaya och melon även i förrätter, sallader, till ost och liknande.