Guava

Guava kan ha olika färg och form. Frukterna kan beroende på sort vara runda eller ovala och är ungefär stora som ett litet päron. Skalet är skrovligt och gult eller gulgrönt. Fruktköttet är vitt eller laxfärgat och mitt i frukten finns en mängd små hårda kärnor. Man har räknat upp till 664 kärnor i en enda frukt. De kan ätas. Rekommenderas att man passerar/kör fruktköttet i mixer och genom sil; för att få fruktköttet fritt från kärnor Guavans frukt kan beskrivas som söt, muskataktig och mycket aromatisk. Storlek som en citron, ofta någon päronformad.  

Smaken är intensiv, syrlig och aromatisk, som en blandning av päron och smultron. Vissa sorter har mycket stark doft. Frukten ska förvaras svalt, men inte under + 10 grader. 

Naturell, skuren i bitar i sallad, på desserttallrik, mosad som sås eller bas för sorbet eller drinkar t ex milk-shake.