Granatäpple

Granatäpple förekommer förmodligen ursprungligen från Västindien, men växer vilt på många ställen. Man anser att det är en mycket gammal kulturväxt som efter hand mist något av sin betydelse.
Frukten är ungefär lika stor som ett stort äpple. Skalet (äts inte) är rödaktigt eller brunt med en framträdande rest av blomfordret, läderartat och skrovligt.

Det geléaktiga fruktköttet mellan de ljusa skiljeväggarna är rött, genomskinligt och fullt med små vita kärnor. Smaken är sötsyrlig, påminner lite om röda vinbär. Det är bara kärnorna som äts.
Det finns olika sorters granatäpplen med olika starkt röd färg på fruktsaften. Grenadin, som bland annat används för att färga drinkar och desserter, är gjord av granatäpple. Smaken är sötsyrlig, mild och uppfriskande. De har god hållbarhet i kyla. Torkar om de får ligga i rumstemperatur.    

Granatäpple äts inte naturellt på samma sätt som andra frukter. Det hårda skalet och skiljeväggarna är oätliga. Det är det geléaktiga fruktköttet med kärnor som äts. Frukten skärs itu och fruktköttet skrapas ut med en sked eller pressas ut. Man kan också göra några snitt längs med frukten, som när man skalar en apelsin, och kränga skalet ut och in så att kärnorna faller ut. Det röda fruktköttet som har litet syrlig smak passar bra i sallader och desserter. I Mellanöstern använder man granatäpple även i sås till fisk- och kötträtter.