Fikon

Släktet Ficus omfattar nära 1000 arter, men endast en handfull har ätliga frukter.

Färska fikon har violett skal med matt yta. Fruktköttet är ljusrött med en mängd små kärnor. Det finns också fikonsorter med vitt eller grönt skal som vid mognad blir gula. De violetta typerna bevarar den violetta färgen under mognaden.

De färska fikonen är inte lika söta som de torkade, de har fin smak med lätt syrlighet och något söt arom. Fikonet är stort som ett plommon och droppformigt/päronformigt. 

Skalet är tunt, mjukt med matt yta. Kan ätas. Vill man skala frukterna kan man börja vid stjälken och dra av skalet i remsor. Fikon säljs alltid mogna. De är mycket ömtåliga och tål ingen lagring. De bör förvaras på svalt ställe (+2-4 grader) så kort tid som möjligt. Omgona fikon innehåller mjölksaft som förutom att ge frukterna en skarp smak också irriterar huden. När fikonen är mogna har saften omvandlats till socker. Skyddas för stötar och tryck.

Fikon äts naturella som desserfrukt men smakar också mycket bra tillsammans med med kallt skivat kött.