Feijoa

Feijoa kallas också vild guava och kommer ursprungligen från Sydamerika där den växer vild. Härifrån har den förts till Sydostasien och till Nya Zealand. Den odlas också i bl a USA och Israel. Frukten är ett avlångt bär med litet skiftande form, beroende på sort. Skalet är grönt, närmast skalet är fruktköttet fast som hos persika. Mitt i frukten är fruktköttet geléaktigt med många små vita kärnor som kan ätas. 

Fruktköttet är gult-gulvitt, fast närmast skalet och mjukt geléartat i mitten. Där finns också något små kärnor, som man äter. 

Smaken är mycket intensiv, söt med syra och stark arom. Det fastare fruktköttet har tycke av citrus medan det mjukare mitt i frukten påminner om mogna krusbär. Frukten är mogen när den känns lite mjuk. Bör förvaras i +8-12 grader. Mogna frukter har kort hållbarhet.
 

Feijoa är en dessertfrukt. Skala frukten eller dela den och ät fruktköttet med sked. Fröna äts. Smaken är både söt och syrlig och ger en fin gelé, marmelad och kompott. Fruktköttet mörknar lätt men det kan undvikas om man penslar det med citronsaft.