Durian

Durian hör hemma i Sydostasien. Det är en av de mest omstridda tropiska frukterna eftersom den å ena sidan uppskattas mycket av lokal-befolkningen och å den andra sidan uppfattas som mycket osmaklig av andra. Den har en mycket speciell lukt och kallas ibland "stinkfrukt". Av denna orsak har frukten inte fått någon större spridning utanför Sydostasien. Frukten är oval med tjockt, träigt skal helt täckt med skarpa piggar. Det brister lätt om frukten får en ovarsam stöt. Frukterna plockas innan de mognat för att de inte ska falla ner och skada någon med sina kraftiga piggar.

Fruktkötten ligger i avlånga gulvita stycken som var och en innehåller 1-7 kärnor. Det är mycket mjukt, nästan krämigt. Varje segment är omslutet av en tunn hinna. Lukten kan beskrivas som en blandning av gammal ost och rutten lök överhälld med terpentin.

Smaken kan diskuteras på samma sätt som vi diskuterar surströmming. Att frukten anses vara en delikatess av befolkningen i de trakter den odlas kan kanske vara en orsak att pröva den.