Curuba

Curuba är en typ av passionsfrukt. Den är avlång och har gult ska. Fruktköttet är gulorange, mjukt och saftigt. Det är fastare än övriga passionsfrukters. Smaken är mycket frisk och syrlig med fin kryddig arom. Curuba äts naturell och tack vare sin kraftiga smak passar den bra att använda i sorbet, gelé och drinkar.  Frukterna är ca 10 cm långa, avlånga och runda i genomskärning. Påminner något om små raka bananer.  De är gula, skalet är tunt och mjukt.

Frukttköttet är uppbyggt på samma sätt som hos övriga passionsfrukter. En mängd små kärnor omgivna av mjukt och saftigt fruktkött. Hela innanmätet äts.  Smaken är frisk och syrlig med en fin kryddig nyans. 
Frukterna har kort hållbarhet och kan lagras ca 14 dagar efter skörd. De är känsliga för tryck och man ska gärna hålla dem skilda från varandra - t ex genom att lägga varje frukt i lite papper. Förvara dem svalt. 

Äts naturella. Enklast är att skära itu frukten på längden och äta med sked direkt ur skalhalvan. Fruktköttet är ofta så fast att man kan skala frukten och skära fruktköttet i bitar. Den friska smaken gör att curuba också passar bra i sorbet, på tårta eller andra bakverk. Lägg gärna upp den på dessertallrik tillsammans med bitar av andra frukter och servera med t ex lite glass.