Cherimoya

Den enskilda cherimoyan består av många små frukter som vuxit samman som ger ytan ett fjälligt utseende.

Frutktköttet består av dels de små frukterna och dels den uppsvällda blombotten. Det ska vara vitt eller lätt gråaktigt och ha krämig konsistens. Eftersom olika sorter har olika färg kan mognadsgraden vara svår att bedöma utrifrån fruktens färg. Den är mogen när frukten ger efter för lätt tryck.

Cherimoyafrukten är oval eller hjärtformad. Skalet är grönt med fördjupningar som påminner om fingeravtryck, äts inte. Fruktköttet är ljust och mjukt. Det innehåller många mörka kärnor. Smaken liknas ofta vid jordgubbar med grädde. Den är aromatisk och är en av de godaste bland annona-släktingarna. Omogna frukter är först ljust grågröna, färgen mörknar vid mognad och vissa sorter för mörkbrunt skal då de är fullt mogna.  
De finns under vinterhalvåret, oktober-mars, från bl a Spanien. Även andra perioder från bl a Sydamerika, Afrika och Thailand. Cherimoya är mycket ömtålig. Hanteras varsamt och förvaras i ca +10 grader. Den har kort hållbarhet när den har mognat. 

Äts naturell som dessert. Dela frukten och ät med sked direkt ur skalhalvan eller skär i skalfria bitar, ta bort kärnorna och servera på dessertallrik eller i fruktsallad. Cherimoya blandad med banan och grädde blir en god kräm som kan serveras till kakor.