Ananas

Frukten består av en köttig kotteliknande sammansatt frukt. Stjälken växer igenom frukten och avslutas med en liten bladrosett, vilket ger ananas-frukten dess karakteristiska utseende. De frukter vi importerar väger ofta ca 1 kg, storleken varierar dock och man brukar säga att större frukter har finare smak. Frukterna är ovala och avslutas med en grön bladkrona. 
Gult, mycket saftig med något trådig struktur. Mitt i frukten finns "stocken" som ibland är hård och i så fall skärs bort. Ofta kan man äta hela innanmätet i frukten. 

Intensivt frisk, söt-syrlig och aromatisk. Den har en fräschör som saknas hos konserverad ananas.  Ananas bör förvaras svalt, i ca 10 grader. Den kan förvarasi rumstemperatur några dagar. Uppskuren ananas bör förvaras i kyskåpet med folie över snittytan.

Det enklaste sättet att skära upp en ananas är att skära den i klyftor och gärna låta lite av den dekorativa bladkronan sitta kvar på varje klyfta. Ananas har en frisk söt-syrlig smak och passar bra i maträtter och som efterrätt. Prova ananas tillsammans med kallskuret eller grillat kött, i kyckling- och skinksallad. Färsk ananas förgyller den enklaste fruktsallad.