Transparente Blanche

Beskrivning
Transparente Blanche är ett medelstort till stort äpple med rundoval form och upphöjda så kallade åsar som löper vertikalt längs med frukten. Äpplet har ingen täckfärg och grundfärgen är ljusgrön till gulvit med fina vita punkter. Fruktköttet är gulvitt och saftigt.

Säsong
Sorten är tidig och de svenska äpplena kan finnas tillgängliga redan från slutet av juli och några veckor framåt. Säsongen är mycket kort eftersom äpplena är ömtåliga och därför har blivit mer sällsynta i handeln.  

Smak
Smaken är aningen söt och friskt syrlig.

Användning
Äpplena är mycket goda att äta som de är. De passar också utmärkt i kräm, mos och chutney och i alla sorters bakverk. Skivor av Transparente Blanche är även goda att torka eller ugnsbaka.

Kul att veta
Äpplena har odlats länge i de baltiska staterna och delar av Ryssland. På mitten av 1800-talet kom sorten till Västeuropa och i slutet av århundradet hade den börjat odlas mer allmänt i Sverige. Här kallades den förutom Transparente Blanche även för Vitt klaräpple. Sorten var länge vårt mest populära sommaräpple och inte minst har det odlats i norra Sverige. Därför blev Transparente Blanche utsett till Västerbottens landskapsäpple år 2005.