Belle de Boskoop

Beskrivning  
Belle de Boskoop är ett större och lite grövre äpple med plattrund form. Skalet är tjockt, aningen strävt med gröngul grundfärg och mörkröd täckfärg över större delen av äpplet. Fruktköttet är gulvitt, fast och krispigt.   
 
Säsong  
Den svenska säsongen är förhållandevis kort. Goda år startar den i oktober och sträcker sig in i december, men det är främst i november äpplena finns tillgängliga. 
 
Smak 
Äpplet har en tydlig arom och en djup, kraftig smak som är frisk och sötsyrlig. 
 
Användning  
Den fasta konsistensen gör att Belle de Boskoop håller formen fint även vid tillagning och det är ett av våra mest uppskattade äpplen för matlagning och desserter. Det blir goda och vackra äppelkakor, äppelflarn, äppelchips och rostade klyftor. Äpplet är också en utmärkt ingrediens i viltgrytor och pannor, i fyllningar till gåsen och kycklingen eller i en kryddig vegetarisk rätt.   
 
Kul att veta 
Namnet betyder ordagrant Boskoops skönhet och äpplet är döpt efter den nederländska byn Boskoop där det har sitt ursprung. Sorten lanserades på 1850-talet och i dag finns det röda, gröna och gula varianter. 
Tumregeln när det gäller äpplen är att ju syrligare de är, ju mer C-vitamin innehåller de. Belle de Boskoop är en av de syrligare sorterna och äpplet innehåller både C-vitamin och antioxidanter.