Alice

Beskrivning  
Alice är ett runt, medelstort äpple med upphöjda åsar som löper vertikalt längs frukten. Grundfärgen är ljusgul och täckfärgen på solsidan varmt röd. Fruktköttet är vitt och saftigt. 

Säsong  
Denna svenska äppelsort är i säsong i augusti och september. 

Smak 
Smaken är syrlig och frisk. Äpplet har en god balans mellan sötma och syra och en mycket fin arom. 

Användning 
Mogna äpplen är goda att äta som de är och de passar fint i desserter, kakor, bakverk och sallader. Alice är också gott i matlagningen och då gärna strax innan det är ätmoget. Äppelkrispigheten gör sig lika bra i mustiga köttgrytor som i veganska linsgrytor. 

Kul att veta 
Äppelsorten Alice lanserades på 1960-talet och det var den första som togs fram på växtförädlingsinstitutet Balsgård i Skåne. Utgångspunkten var sorten Ingrid Marie. Det nya äpplet döptes efter Alice Wallenberg och namnet var ett slags tack. Det var med stöd av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse som Balsgård kunde startas på 1940-talet.