Signe Tillisch

Beskrivning
Signe Tillisch är ett stort äpple med rundad kägellik form och tillplattad undersida. Skalet är tunt och grundfärgen ljusgrön till ljusgul. På solsidan syns ibland en rodnad i orangeröd täckfärg. Fruktköttet är gulvitt till grönvitt, fint, aningen löst och saftigt.

Säsong
I Sverige mognar äpplena i september under gynnsamma år och sorten brukar finnas tillgänglig till oktober-november.

Smak
Smaken är söt och svagt syrlig med fin arom.

Användning
Signe Tillisch är ett riktigt all round-äpple. Det är gott att äta som det är och det passar utmärkt i sallader, desserter, äppelkakor och andra bakverk. Även i matlagningen är Signe Tillisch en god ingrediens, exempelvis i grytor. Äpplet gör sig också fint i chutney, mos och must.

Kul att veta
Det finns två historier om sortens ursprung. Enligt den danska pomologen C. Matthiesen kommer äpplet från en kärnsådd gjord år 1866 av kammarherre Tillisch i Bjerre på Jylland. Sorten blev namngiven efter hans dotter Signe.
Den svenska pomologen C. G. Dahl anser istället att sorten drogs upp av länsgreve A. Rantzau i Rosenvold i Danmark. Så sent som på 1980-talet ska moderträdet ha funnits kvar i hans trädgård. Oavsett vem som drog upp trädet så började äppelsorten spridas mot slutet av 1880-talet från Matthiesens plantskola i Korsör. Den blev snabbt omtyckt i såväl Danmark som Sverige och Tyskland.