Santana

Beskrivning
Santana är ett äpple som bara innehåller en låg halt av det protein som äppelallergiker reagerar mot, vilket gör att många som är känsliga mot äpplen ändå kan äta denna sort. Santana är ett litet till medelstort äpple med skal i gulgrön grundfärg och täckfärg i röda strimmor. Fruktköttet är gult och fast.

Säsong
Sorten tål väl att lagras och de svenska äpplena brukar finnas tillgängliga från oktober och fram i mars.

Smak
Smaken är frisk och saftigt med god balans mellan syrlighet och sötma. Santana har också en fin eftersmak och en tydlig äppeldoft med ett lätt inslag av rosor, som särskilt kan kännas på den röda solsidan.

Användning
Santana är ett läckert dessertäpple som passar utmärkt i efterrätter, pajer, kakor och andra bakverk. Finskurna bitar ger även fräschör till olika typer av sallader och röror och sorten lämpar sig mycket bra i inläggningar med sill och strömming.

Kul att veta
Äppelsorten är ursprungligen från Nederländerna och lanserades 1978. Det är en korsning mellan Elstar och Priscilla som togs fram på universitetet och forskningscentret i Wageningen.  Förutom att Santana är anpassad för personer med mild äppelallergi är den motståndskraftig mot flera vanliga sjukdomar som kan drabba äppelträd. Därför är det också en populär sort i ekologiska odlingar.