Rubinola

Beskrivning
Rubinola är ett medelstort klotrunt äpple med glänsande skal i gulorange grundfärg och lysande röd täckfärg. Fruktköttet är ljusgult, fast och saftigt.

Säsong
De svenska äpplena brukar finnas tillgängliga från början av oktober och säsongen för detta hållbara äpple kan sträcka sig ända in i maj.

Smak
Smaken är frisk och mycket god med hög sötma och syrlighet.

Användning
Rubinola är ett aromatiskt och gott äpple att äta naturellt. Snittytan blir inte brun lätt och frukten passar fint i sallader och desserter. Äpplet är också gott i matlagningen, i söta pajer och bakverk och det är en utmärkt sort att använda till chutney, mos och must.

Kul att veta
Äppelsorten togs fram i Tjeckien på Institutet för experimentell botanik, IEB. Den registrerades 1997 och är en korsning mellan Rubin och Prima. I Sverige har sorten odlats sedan början av 2000-talet. Rubinola är det äpple som man har uppmätt högst halt av C-vitamin i.