Red Delicious

Beskrivning
Red Delicious är ett medelstort till stort äpple med en avlång, aningen konisk form. Grundfärgen är gulgrön och den täcks så gott som helt av den mörkröda eller brunröda täckfärgen, där vissa vita prickat kan förekomma. Fruktköttet är gulvitt, saftigt, sprött och lätt krispigt.

Säsong
Från augusti till och med maj importeras Red Delicious från Frankrike och Italien. Övriga året kommer äpplena från Argentina.

Smak
Smaken är mild och söt med en svagt syrlig ton.

Användning
Äpplena är goda att äta som de är och de passar även till mild must.

Kul att veta
Sorten är en spontankorsning som upptäcktes på 1870-talet på Jesse Hiatts gård i Iowa i USA. Efter att ha försökt ta bort trädskottet två gånger gav han upp och lät det växa och när det bar frukt kallade han äpplet för Hawkeye. På 1890-talet skickade han in det till en tävling för röda äpplen som fruktföretagarna Stark Brothers höll. Äpplet vann och bröderna lanserade sedan sorten som Stark Delicious. När företaget på 1910-talet köpte rättigheterna till ett nytt gulgrönt äpple fick det namnet Golden Delicious och det röda äpplet döptes om för att matcha, men sorterna är alltså inte närmare släkt. På 1940-talet var Red Delicious USA:s mest sålda äpple och det spreds till andra kontinenter. I dag har nyare röda sorter gått om, men äpplet odlas fortfarande på flera håll i världen.