Nanna

Beskrivning
Milenga är ett stort och något avlångt äpple med gröngul grundfärg och intensivt röd täckfärg. Fruktköttet är gulvitt, krispigt och saftigt. Skalet utsöndrar en stor mängd naturliga vaxämnen, vilket ger äpplet ett särskilt blankt utseende, speciellt när det tas ut från lagring.

Säsong
I Sverige odlas äpplet bara på Kattviks fruktodling i Skåne. Det plockas på hösten och har lång hållbarhet, vilket gör att det finns tillgängligt långt fram på våren.

Smak
Detta krispiga äpple med fast kött har hög sötma och friska syrliga toner i fin balans.

Användning
Milenga är gott att äta naturellt och det passar utmärkt i sallader och desserter. Den både söta och syrliga smaken gör sig också fint i bakverk, must, mos och i matlagningen.

Kul att veta
Äppelsorten är en mutant av Jonagold som togs fram i Belgien i slutet av 1900-talet av bröderna Schreurs på JP Fruit. Där plockas äpplena redan i augusti och Milenga kallas även Early Jonagold. Äppelsorten utmärker sig genom sina goda lagringsegenskaper, sin lite sötare smak och för att frukten inte är lika beroende av temperaturskillnader mellan dag och natt för att få sin vackra färg.