Lobo

Beskrivning
Ett medelstort till stort äpple som är något plattrunt till formen. Skalet är tjockt och har gulgrön till vitgul grundfärg, som nästan helt täcks av en vackert mörkröd täckfärg. Karaktäristiskt för Lobo är också att stjälken kan ha små knoppar. Fruktköttet är vitt till vitgrönt, mjukt och saftigt.

Säsong
Detta är en av de senare svenska höstsorterna som mognar i oktober och bara brukar finnas tillgänglig en kort period, eftersom den inte odlas i så stor omfattning.

Smak
Frukten har en fin lite svag arom. Smaken är mild och söt, nästan utan syra.

Användning
Lobo är ett vackert äpple och en typisk bords- och dessertfrukt. Den milda smaken kommer till sin rätt när äpplet äts naturellt eller serveras färskt i en fruktsallad eller annan dessert. Äpplet är mindre lämpat för tillagning.

Kul att veta
Ursprunget är kanadensiskt och kan dateras tillbaka till år 1897. På Central Experimental Farm i Ottawa gjorde man då försök med kärnor satta efter fri avblomning (pollinering utan mänsklig påverkan) av sorten McIntosh. Resultatet blev bland annat äppelträden Lobo och Melba som började bära frukt ett tiotal år senare. Lobos förmåga att klara kyla gjorde det till en populär sort i Nordamerika och på mitten av 1900-talet hade äpplet blivit uppskattat även i Sverige, inte minst i de kallare växtzonerna.