Kim

Beskrivning
Kim är ett medelstort till stort äpple. Formen är rund till plattrund och vertikalt längs med äpplet finns antydan till upphöjda åsar. Skalet är kraftigt med ljust gulgrön grundfärg, som bara skymtar fram under den lysande röda täckfärgen. Fruktköttet är vitt och fast.

Säsong
I Sverige mognar äpplena i november-december och de finns tillgängliga fram till februari-mars, beroende på skörd. Sorten är alltså en av dem som går bra att lagra i flera månader.

Smak
Äpplet är friskt, fylligt och aromatiskt med god smakbalans mellan sötma och syra.  

Användning
Detta vackra röda äpple pryder sin plats på alla julbord och kalas och smaken är minst lika fin. Kim passar också utmärkt i vintriga äppelkakor, bakverk, fruktsallader och desserter. Sorten lämpar sig även för äppelmos och chutney.

Kul att veta
Kim är en svensk sort som odlats fram på växtförädlingsinstitutet Balsgård i Skåne. Försöken började år 1946 och nio år senare gav trädet frukt. Efter ytterligare år av provodlingar kunde sorten registreras år 1978. Äpplet blev uppskattat både för sin goda smak och sina goda lagringsegenskaper. Kim är en korsning mellan Cortland och Ingrid Marie och namnet är en försvenskad variant av föräldraträdens initialer.