Katja

Beskrivning
Katja är ett medelstort runt äpple med tydlig avplattning på undersidan och låga markerade knölar på översidan. Grundfärgen är gröngul till gul och täckfärgen som breder ut sig över större delen av äpplet är varmt röd. Fruktköttet är grönvitt, fast och ganska saftigt.

Säsong
Detta är en svensk sort som vanligtvis mognar mot slutet av augusti och finns tillgänglig i september och ibland en bit in i oktober.

Smak
Äpplet är friskt och välsmakande med lite mer sötma än syra.

Användning
Äpplena är goda att äta som färsk frukt och de passar även utmärkt i sallader, desserter och bakverk. Den fräscha smaken gör sig i äppelmos, chutney och fruktkompotter och det blir mycket god äppelmust. I Storbritannien har äpplet också blivit omtyckt av cidertillverkarna. ”Katy Cider” är en storsäljare som fått namn efter Katjas engelska benämning.

Kul att veta
Katja är en av de tidiga sorterna som odlades fram på växtförädlingsinstitutet Balsgård i Skåne. Det är en korsning mellan James Grieve och Worcesterparmän som man började göra försök med 1947. Efter åtta år bar trädet frukt och efter vidare inympning och provodling kunde sorten Katja registreras 1966.