Gravensteiner

Beskrivning
Gravensteiner kallas även Gravenstein eller Gravensten och är ett stort äpple som kan variera i form, från högbyggt plattrunt till mer cylindriskt eller kägellikt. Äpplet har tydliga åsar, upphöjningar som löper vertikalt längs med äpplet. Gravensteiner finns i olika varianter där ursprungsäpplet har guldgul grundfärg och röd täckfärg i fina prickar och strimmor.
I Sverige är Röd Gravensteiner den vanligaste varianten och här dominerar den intensivt röda täckfärgen. Fruktköttet är gult, saftigt och tämligen fast.
Gravensteiner är ett förhållandevis ömtåligt äpple som bör hanteras varsamt.

Säsong
Svenska Gravensteiner brukar vara i säsong under september och oktober.

Smak
Smaken är sötsyrlig där syran först slår igenom för att sedan ge plats åt sötare toner. Eftersmaken är mycket fin och äpplet har en tydlig och härlig doft.

Användning
Gravensteiner är god att äta naturell och det är också ett gott mat- och dessertäpple. Det passar i varma maträtter som grytor och i kalla röror och sallader. Det är gott i äppelkakor, äppelflarn och i andra bakverk och det sätter fin smak på must, mos och chutney.

Kul att veta
Äpplets ursprung kan härledas till slutet av 1600-talet och slottet Gråsten i det dåvarande danska hertigdömet Slesvig. Dit hade man fått ympkvistar av sorten Ville Blanc, enligt den vanligaste teorin från Italien men det finns även en teori om holländskt ursprung. Kvistarna ympades in på ett befintligt äppelträd och den nya sorten blev populär. På 1700-talet spreds den i Danmark, Tyskland, Sverige och Norge. Det danska namnet för äpplet är Gråsten men i Sverige tog vi över det tyska, Gravensteiner. Varianten Röd Gravensteiner är en mutation som kom till i Tyskland på 1800-talet.