Granny Smith

Beskrivning
Granny Smith är ett medelstort runt till något avlångt äpple med klargrönt skal som ofta har små ljusa prickar i sig. När frukten mognar en längre tid blir den gulare och mjukare. Fruktköttet är vitt, fast, krispigt och saftigt.

Säsong
Sorten brukar finnas tillgänglig större delen av året. Främst importeras äpplena från Italien, Frankrike och Spanien och i augusti kommer de även från Sydafrika.

Smak
Äpplet har frisk och syrlig smak med toner av sötma, som förstärks ju längre äpplet mognar.

Användning
Granny Smith är ett gott ätäpple och en utmärkt sort till bakning och matlagning. Den passar bra i allt från söta pajer till risotto, sillinläggningar och grytor. Snittytan håller sig vit länge så sorten är också utmärkt i rätter där tärnat, rårivet eller skivat äpple ingår.

 
Kul att veta
Ursprunget kan spåras tillbaka till 1860-talet och Australien och trädet tros vara en spontankorsning av vildapel och trädgårdsapel. Det växte i trädgården hos familjen Smith som hade en mindre fruktodling. Maria Ann Smith ska ha fått en låda vildäpplen för att baka med. Kärnhusen slängde hon på en kompost i utkanten av trädgården och en tid senare upptäckte hon att ett skott kom upp där. Hon skötte det omsorgsfullt och så småningom blev det ett äppelträd som bar frukt. Efter paret Smiths död köptes marken av fruktodlaren Edward Gallard som började odla sorten kommersiellt. Han gav äpplet namnet Granny Smith som en hyllning till upphovskvinnan. Äpplet vann flera priser och på 1890-talet började det exporteras. I dag odlas det på många platser i världen och är ett av våra mest älskade gröna äpplen.