Elise

Beskrivning
Elise är ett äpple som bara innehåller en låg halt av det protein som äppelallergiker reagerar mot, vilket gör att många som är känsliga mot äpplen ändå kan äta denna sort. Elise är medelstort till stort och aningen koniskt i formen. Skalet har olika mörkröda nyanser över en gul grundfärg. Fruktköttet är gulvitt, fast och saftigt.

Säsong
Elise skördas på hösten men lagras för att den goda och karakteristiska smaken ska få utvecklas. De svenska äpplena brukar vara tillgängliga från februari och ända fram i juni, under gynnsamma år.

Smak
Nyskördad Elise har gott om syra som mildras vid lagring. Äpplena ute i handeln har en syrligt frisk och söt smak.

Användning
Äpplena kan med fördel ätas som de är eller serveras i olika typer av sallader. Syran gör också att de passar som matäpplen, exempelvis i grytor. Elise är även en god ingrediens i desserter, pajer, kakor och andra bakverk.

Kul att veta
Äppelsorten är relativt ny och togs fram för att även kunna ätas av personer med mild äppelallergi. Tanken var att förlänga den allergianpassade äppelsäsongen med en frukt som håller sig bra in på våren och sommaren, som ett komplement till tidigare sorter som Santana. Elise lanserades 2011 och är en korsning mellan Septer och Cox Orange. Sorten togs fram i Nederländerna i ett samarbete mellan universiteten och forskningscentren i Wageningen och Groningen. Det gjordes som en del av EU:s hälso- och fruktfrämjande projekt ISAFRUIT.