Discovery

Beskrivning
Discovery är ett medelstort äpple med plattrund form och förhållandevis tjockt skal. Grundfärgen är gröngul och täckfärgen som upptar större delen av äpplet är vackert röd. Fruktköttet är fast, saftigt och vitt, ibland med en lätt rosa skiftning.

Säsong
Detta är en av de tidigare äppelsorterna i Sverige. Discovery kan mogna redan i början av augusti och sorten brukar sedan finnas tillgänglig fram i oktober.

Smak
Äpplet har hög doft och smakintensitet, en tydlig sötma och en fräsch syrlighet.

Användning
Discovery är gott att äta som det är och äpplet passar också utmärkt i frukt- och grönsallader. Det sätter fin smak på bakverk och desserter, äppelkräm, chutney och mos. Äpplet gör sig också bra i lagade rätter, inte minst i kryddig mat.

Kul att veta
Ursprungligen kommer Discovery från England och sorten togs fram i Essex i slutet av 1940-talet av George Dummer. Han sådde kärnor av sorten Worcester Parmän och träden pollinerades av vad man tror är Beauty of Bath. Den nya äppelsorten väckte så småningom intresse hos fruktodlaren Jack Matthews i Suffolk, som utvecklade den vidare. Äpplet kallades först Dummers Pippin och Thurston August men när det lanserades på 1960-talet hade man fastnat för namnet Discovery. Sorten blev ganska snabbt en av Storbritanniens mest odlade och på 1980-talet hade den även slagit igenom i svenska äppelodlingar.