Aroma

 
Beskrivning  
Äpplet är förhållandevis stort, runt och svagt avplattat på över- och undersidan. Det har en fin gul grundfärg och lysande röd täckfärg på solsidan. Under samlingsnamnet Aroma finns också en variant som är nästan helt röd och kallas för Amorosa. Äpplenas fruktkött är gulvitt, saftigt och krispigt. 
 
Säsong  
Aroma är en svensk äppelsort som vanligtvis mognar i september. De goda lagringsegenskaperna gör att sorten kan finnas tillgänglig ända fram till mars. 
 
Smak  
Som namnet antyder är äpplet aromrikt och smaken är söt och mild med en lätt kryddig ton. Aroma har en god balans mellan sötma och syra. 
 
Användning  
Äpplena är goda att äta som de är och de passar fint i sallader, äppelkakor och andra bakverk. Aromas krispiga konsistens och goda smak gör det också till ett mycket bra matlagningsäpple och det är en utmärkt ingrediens i exempelvis äppelmos och chutney. 
 
Kul att veta 
Aroma togs fram på växtförädlingsinstitutet Balsgård i Skåne av hortonomen Per-Olof Bergendal. Äpplet är en korsning mellan Ingrid Marie och Filippa. Det kom ut på marknaden på 1970-talet och är i dag ett av de mest populära äpplena i den nordiska handeln. Sedan 2005 är det Skånes landskapsäpple.