Åkerö

Beskrivning
Åkerö är ett medelstort till stort äpple i rundoval form. Skalet är medeltjockt i vitgul grundfärg med ljust tegelröd täckfärg och mörkrödare prickar. Fruktköttet är gulvitt, aningen grovt och fast.

Säsong
De svenska äpplena mognar i september och de brukar finnas tillgängliga en bit in i november.

Smak
Smaken är söt, milt syrlig och aromatisk.

Användning
Äpplet är gott att äta naturellt och det passar utmärkt i pajer och i andra bakverk. Åkerö är också en bra sort att göra must av.

 
Kul att veta
Sorten härstammar från Åkerö säteri i Sörmland där moderträdet bedöms vara från sent 1600-tal eller tidigt 1700-tal. Tidigare trodde man att det ursprungligen köpts in från Holland, men nu tror man att det är en kärnsådd som vuxit upp på plats. Trädet var illa däran och höll på att styrka med på 1880-talet men räddades kvar av Hushållningssällskapets trädgårdsmästare som istället gödslade och beskar det. Under åren har det uråldriga trädet stagats upp och det bär fortfarande frukt. Med åren har flera olika former av Åkeröäpplet uppstått, bland annat en särskilt tegelröd variant som upptäcktes i Gripsholms trädgård. Kring 1900-talet var Åkerö Sveriges mest odlade vinteräpple och när Pomologiska sällskapet utsåg landskapsäpplen var sorten det självklara valet för Sörmland.