


Äpple
I århundranden har äpplen tillhört våra mest älskade frukter och populariteten visar inga tecken på att minska – tvärt om. Numera finns olika läckra sorter tillgängliga året om. Allt från svenska klassiker till nya spännande sorter och de godaste importäpplena från sydligare breddgrader.
Äppelträdet är en art i familjen rosväxter som har odlats i Asien och Europa i tusentals år. Frukterna finns i mängder av färger, former och smaker. Över 7 000 sorter är namngivna i världen och nästan 1 000 odlas i Sverige.
De flesta äppelsorter är goda att äta naturella och frukten passar i mängder av rätter och bakverk, från äppelkakor till sillinläggningar och mustiga grytor. Äpple ger krispig fräschör i fruktsallader, grönsallader, potatissallader och i krämiga röror. Det är en fin smakkompis till kött, fisk och ost och passar även i vegansk matlagning.
För att undvika att uppskurna äpplen blir bruna kan man lägga dem i vatten och sedan doppa dem i socker eller citron. Man kan också blanchera skivorna snabbt i hett vatten.
För personer med mild äppelallergi finns det ändå vissa äpplen som man brukar kunna äta. Ämnet som kan ge en reaktion är proteinet Mal d 1 (Bet v 1) och merparten sitter i skalet. Ju mognare äpplet är desto mer protein innehåller det. Det kan alltså räcka att välja äpplen som inte är riktigt mogna och skala dem. Men det finns också äppelsorter som bara innehåller ytterst lite av Mal d 1, exempelvis Santana, Gloster och Elise.
Mogna äpplen förvaras bäst kring 8 grader eller på den kallaste platsen i kylen. Det är bra att ta ut dem en stund innan de ska ätas, då får de mesta möjliga smak och arom. Vinteräpplen som ska förvaras längre tid läggs bäst på sval, mörk och lite fuktig plats, 3–5 grader.