Ugli
Beskrivning
Fruktens lite ”fula” utseende har gett den dess namn. Skalet är tjockt och grovporigt, aningen svampigt, löst sittande och lätt att ta av. Färgen växlar mellan gult och grönt med skiftningar i brunt som kan ge ett smutsfläckigt intryck. Frukten är rund med något spetsig topp och till omfånget påminner den om en större grapefrukt. Fruktköttet är däremot vackert orange och saftigt, ibland med kärnor.
Säsong
Vi importerar ugli från Jamaica där den har sin huvudsakliga säsong från november till maj.
Smak
Det är väl värt att se förbi den mindre smickrande utsidan. Ugli är en mycket god citrusfrukt med fyllig, söt smak och en fräsch syrlighet.
Användning
Frukten äts färsk eller används på samma sätt som andra söta citrusfrukter: i desserter, sallader, glass och kakor.
Förvaring
Frukterna förvaras bäst svalt, 10–15 grader.
Kul fakta
Ugli är en citrusfrukt som upptäcktes 1914 på Jamaica där den då växte vilt. Frukten kallas även jamaicansk tangelo och den tros vara en spontan korsning mellan tangerin och grapefrukt. Ugli är ett varumärkesnamn som leker med fruktens lite frånstötande yttre.
