Ugli

Beskrivning 

Fruktens lite ”fula” utseende har gett den dess namn. Skalet är tjockt och grovporigt, aningen svampigt, löst sittande och lätt att ta av. Färgen växlar mellan gult och grönt med skiftningar i brunt som kan ge ett smutsfläckigt intryck. Frukten är rund med något spetsig topp och till omfånget påminner den om en större grapefrukt. Fruktköttet är däremot vackert orange och saftigt, ibland med kärnor. 

Säsong   

Vi importerar ugli från Jamaica där den har sin huvudsakliga säsong från november till maj.  

Smak 
Det är väl värt att se förbi den mindre smickrande utsidanUgli är en mycket god citrusfrukt med fyllig, söt smak och en fräsch syrlighet.  
 
Användning 
Frukten äts färsk eller används på samma sätt som andra söta citrusfrukter: i desserter, sallader, glass och kakor.   

Förvaring 
Frukterna förvaras bäst svalt, 10–15 grader. 

Kul fakta 

Ugli är en citrusfrukt som upptäcktes 1914 på Jamaica där den då växte viltFrukten kallas även jamaicansk tangelo och den tros vara en spontan korsning mellan tangerin och grapefrukt. Ugli är ett varumärkesnamn som leker med fruktens lite frånstötande yttre.