Satsumas

Beskrivning 

Satsuma är en småcitrus som är rund med tillplattade ändar, lätt att skala och kärnfri. Skalet är något tunnare än hos clementinen. Det är gulorange och har ofta gröna skiftningar, men det tyder inte på omognad eftersom frukterna skördas mogna.  

Säsong   

Av de små citrusfrukterna är detta en av de tidigaste sorterna. Från slutet av september till november får vi satsumas från Spanien, från maj till juni kommer de från Sydafrika och Peru. 

Smak 

Fruktköttet är saftigt med mild, söt-syrlig smak; satsumas är något syrligare än clementiner. 

Användning 

Frukterna är goda naturella som mellanmål. De ger fräschör i sallader och i desserter och passar fint i glass, sorbet och marmelad. 

Förvaring 

Frukterna förvaras bäst svalt, 10–15 grader. 

Kul fakta 

Satsuma ingår i gruppen småcitrus, Citrus reticulata, även kallad Unshiu-gruppen och på engelska mandarin. Bland övriga småcitrusfrukter finns till exempel clementin, nadorcott och tango.  
Satsumas odlades först i Ostasien och mot slutet av 1800-talet blev de populära även i västvärlden. Då importerades de främst från Satsumaprovinsen i Japan och i flera länder började frukterna därför kallas satsumas. Samlingsnamnet mandarin användes tidigare även i Sverige för småcitrus och än i dag kallas ofta konserverade satsumasklyftor för mandarin.