Pomerans

Pomerans kommer ursprungligen från norra Indien. Nu odlas pomerans, som också kallas bitterorange, på många ställen i subtropiska områden såväl i Europa som i Indien, Latinamerika och Afrika.
Många anser att pomerans skulle kunna vara stamformen för alla kända citrusarter. Skalen används till likörframställning. Blommor och blad används till produktion av parfym.

Pomerans används också till framställning av apelsinmarmelad.
Pomeransfrukten är mörkt orange, nästan röd. Skalet är mycket tjockt och storporigt. Fruktköttet är ganska torrt. Till utseendet påminner pomerans mycket om apelsin. Man upptäcker lättast skillnaden mellan apelsiner och pomeranser genom att lukta sig fram. Pomeransen har en mycket kryddig, stark doft. Smaken är också mycket olik apelsinens. Pomerans är sur och bitter, men samtidigt mycket aromatisk. Fruktköttet är gult, saftigt, mycket surt. Uppdelat i klyftor. Ofta förekommer en mängd kärnor, som man knyter in i lite gasväv och låter koka med i marmeladkoket pga pektinet, som gör att marmeladen geléar sig.

På grund av den bittra smaken äts pomerans inte som färsk frukt. Den används mest till apelsinmarmelad. Skal och saft används också som krydda i bröd, kakor och småkakor. Pomeransskal säljs också torkat, pulveriserat och kanderat.