Pomerans
Beskrivning
Frukten är mörkt orange, nästan röd och den har tjockt och storporigt skal. Utseendet påminner om apelsinens, men man märker lätt skillnad om man luktar på frukterna. Pomerans har en mycket kryddig och stark doft. Fruktköttet är gult, klyftat, förhållandevis torrt och har ofta kärnor.
Säsong
Från december till januari är pomerans i säsong och den importeras främst från Italien.
Smak
Pomerans är sur och bitter, men samtidigt mycket aromatisk.
Användning
Smakens bitterhet gör att pomerans inte äts som färsk frukt. Istället är den en omtyckt ingrediens i marmelader och även i indiska och karibiska rätter. Skal och saft används som krydda i bröd, kakor och småkakor. Pomeransskal säljs också torkat, pulvriserat och kanderat. Fruktens kärnor kan man knyta in i gasväv och låta koka med i marmeladen, eftersom pektinet ger fin gelékonsistens.
Förvaring
Frukterna förvaras bäst svalt, 10–15 grader.
Kul fakta
Pomerans kallas även bitterorange och kommer ursprungligen från norra Indien. I dag odlas den i många subtropiska områden. Växten är en uppskattad ingrediens i olika typer av branscher, exempelvis används skalen till likör och blommor och blad används till parfym.
