Pomerans

Beskrivning 

Frukten är mörkt orange, nästan röd och den har tjockt och storporigt skalUtseendet påminner om apelsinens, men man märker lätt skillnad om man luktar på frukterna. Pomerans har en mycket kryddig och stark doft. Fruktköttet är gult, klyftat, förhållandevis torrt och har ofta kärnor. 

Säsong   

Från december till januari är pomerans i säsong och den importeras främst från Italien. 

Smak 
Pomerans är sur och bitter, men samtidigt mycket aromatisk.  

Användning 
Smakens bitterhet gör att pomerans inte äts som färsk frukt. Istället är den en omtyckt ingrediens i marmelader och även i indiska och karibiska rätter. Skal och saft används som krydda i bröd, kakor och småkakor. Pomeransskal säljs också torkat, pulvriserat och kanderat. Fruktens kärnor kan man knyta in i gasväv och låtkoka med i marmeladen, eftersom pektinet ger fin gelékonsistens. 

Förvaring  
Frukterna förvaras bäst svalt, 10–15 grader. 

Kul fakta 

Pomerans kallas även bitterorange och kommer ursprungligen från norra Indien. I dag odlas den i många subtropiska områden. Växten är en uppskattad ingrediens i olika typer av branscher, exempelvis används skalen till likör och blommor och blad används till parfym.