Pomelo

Beskrivning 

En päronformad och stor citrusfrukt, vanligtvis 20–25 centimeter i diameter. Skalet är mycket tjockt och gulgrönt. Fruktköttet är ljusgult och hinnorna som delar klyftorna är så pass kraftiga och sega att de inte äts. Fruktköttet är förhållandevis torrt och går att ta med händerna utan att man blir kladdig. Frukterna kan ibland innehålla några kärnor. 

Säsong   

Pomelo är i säsong oktober till februari och importeras främst från Kina.

Smak 
Smaken är frisk, saftig, aromatisk och söt. Den påminner lite om grapefrukt, men är inte påfallande besk.  

Användning 
Man brukar säga att pomelo är en familjefrukt, som gjord för att ätas tillsammans. Skär upp skalet i cirka tre centimeter breda strimmor, från toppen mot botten av frukten. Skala av det till hälften, skär några jack in i fruktköttet och ställ fram hela frukten på ett fat. Sedan kan alla ”plocka” bitar av fruktkött ungefär som när man tar vindruvor ur en klase.  
Det tjocka skalet kan även kokas i sockerlag och ätas som godis eller användas i bakverk och desserter. Pomelo är också god att koka till marmelad. 

Förvaring 

Frukterna förvaras bäst svalt, 10–15 grader. 

Kul fakta 

Pomelo odlas i tropiska och subtropiska områden och växer även naturligt i SydostasienSom de botaniska namnen, Citrus maxima och Citrus grandis, antyder är pomelon den största citrusfrukten. Rekordhållaren när det gäller enskilda frukter är en pomelo som skördades på en lantbruksskola i Kumamoto i Japan 2014. Den vägde drygt 4,8 kilo och hade en diameter på 28,1 centimeter.