Minneola

Beskrivning 

Minneola är en korsning mellan grapefrukt och småcitrusen tangerin. Frukten har en karakteristisk utväxt i stjälkänden vilket ger den en toppig, lätt päronlik form. Skalet är orange, tunt, blankt och lätt att ta av. Fruktköttet är gulorange, klyftat och saftigt. Frukterna är kärnfria och varierar i storlek, de större är som apelsiner och de mindre som småcitrus. 

Säsong   

Frukten importeras från Peru under en kort säsong, från augusti till september. Den är omtyckt men en liten produkt i jämförelse med andra citrusfrukter.

Smak 
Smaken är mycket intensiv, frisk och syrlig med ett aromatiskt, nästan parfymerat inslag. 

Användning 
Minneola är god att äta färsk och frukten används på samma sätt som apelsin. Den passar utmärkt i sallader, till varmrätter, desserter och bakverk. 

Förvaring 
Frukterna förvaras bäst svalt, 10–15 grader. 

Kul fakta 

Hybridfrukter som korsats av tangerin och grapefrukt eller pomelo kallas tangelo och det officiella namnet på frukten är minneola tangelo. Den söta smaken och speciella, klocklika formen har även gett frukten smeknamnet ”honeybells” på engelska.  
Frukten togs fram på 1930-talet på amerikanska jordbruksverkets forskningsstation i Florida. Minneola är en liten stad i närheten som fick ge namn till frukten.