Lime

Beskrivning 

Lime är en mindre citrusfrukt som är runt 3–6 centimeter i diameter. Den är lätt oval till rund i formen och skalet är oftast mörkgrönt och tunt. Fruktköttet är ljusgrönt, saftigt och uppdelat i ett tiotal klyftor som växer tätt ihop. Frukten har ibland kärnor men de är sällsynta. Flera sorters citrusträd har frukter som kallas lime och de varierar aningen i skal, smak och storlek.  

Säsong   

Frukten importeras främst från Brasilien där den är i säsong året runt 

Smak 

Limefrukten har syrlig smak som citronen men är saftigare, har mer sötma och är mer aromatisk. 

Användning 

Lime används på liknande sätt som citron och både saft och rivet skal är goda ingredienser. Syrligheten lockar fram smaken i många rätter, exempelvis soppor, såser, dressingar och desserter. Skurna limeskivor är både goda och vackra i drinkar och uppläggningar med kött, fisk och vegetariskt protein. 

Förvaring 

Frukterna förvaras bäst svalt, runt 10 grader. 

Kul fakta 

Många snarlika typer av frukter kallas lime runt om i världen och det forskas fortfarande på deras botaniska släktskap. Merparten tros vara hybrider av citron, småcitrus, pomelo och citrussorten micrantha. Några mer ovanliga limesorter som säljs i Sverige är fingerlime och kaffirlime. 

Under en period på 1800-talet använde brittiska sjömän lime istället för citron mot skörbjugg och därifrån kommer slangordet ”limey” för engelsmän.